Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Piątek, 07 października 2022, Imieniny: Krystyna, Marii, Marka PL EN

DZIAŁO SIĘ W TANIBORZU

W sobotę, 16 lipca w Taniborzu odbyły się dwa wyjątkowe i wzajemnie się przeplatające wydarzenia.

Uroczystego otwarcia obchodów 730-lecia Taniborza dokonała Pani Sołtys Lucyna Jaroszewska w towarzystwie przewodniczącego Rady Gminy Marka Maciejewskiego i Pani skarbnik Gminy Kleszczewo Agaty Kaczmarek. Była to okazja do poznania historii tej malowniczej, położonej nad Męciną miejscowości. Ułatwiła to przygotowana na tę okazję wystawa opracowana przez Panią Karolinę Karpińską. Najstarsza wzmianka o wsi Tanibórz pochodzi z 1292 roku, w której pisano o przynależności wsi do biskupów poznańskich. Własność biskupów stanowiła do roku 1796. Następnie wieś została włączona do pruskich majątków i w 1821 roku częściowo rozparcelowana. Nazwa miejscowości prawdopodobnie pochodzi od nazwiska „Tan” (w średniowieczu okolice wsi zamieszkiwał komes Piotr Tanic).
Obchodom rocznicy towarzyszyły bezpłatne atrakcje, wśród których wymienić można choćby pokaz konnej kaskaderki, inscenizację średniowiecznej bitwy, animacje, czy zajęcia survivalowe z pozyskiwania wody i wskrzeszania ognia. Nie zabrakło też zabawy tanecznej i pokazu teatru ognia.

W tym samym czasie i miejscu odbył się powiatowy etap VII edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Wydarzenie zainaugurował poseł na sejm Bartłomiej Wróblewski, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Poznaniu Marian Markiewicz i Pani skarbnik gminy Agaty Kaczmarek. Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Do Taniborza zjechało się dziesięć zakwalifikowanych do tego etapu Kół Gospodyń Wiejskich, które  zaprezentowały zgłoszone potrawy regionalne. Jury miało bardzo twardy orzech do zgryzienia, ale wyłoniło zwycięzców.
1. miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Wirach za zrazy wołowe z pyzami i modrą kapustą.
2. miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Pena Piękni i Młodzi za Czerninę, natomiast miejsce
3. wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk za chłopski karczek piwny z eko-chlebem.

 MF

gazeta
pit
ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań Schronisko Skałowo ZTM Poznań lgd trakt piastow Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa
Fundusze UE
Obywatel
UMWW Poznań
UW Poznań
Powiat Poznań