Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Sobota, 20 kwietnia 2024, Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha PL EN

„NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO” - KOLEJNA EDYCJA KONKURSU

Szanowni Państwo,

 

W związku z planem uruchomienia szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz rozpoczęcia procesu wyboru, certyfikacji produktów i „obiektów” szlaku rozpoczęła się cykliczna organizacja konkursu produktów i potraw o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”.

 

Konkursy z założenia odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, w którym kulinaria ( w tym turystyka kulinarna) stanowią jej istotną część, a Powiat Poznański jest w nie zaangażowany.

Pierwszą pilotażową imprezą był konkurs zorganizowany podczas „Poznańskiej Pyry” w dn. 6.10.2019 r. o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Kolejne zorganizowane edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze Świętami Bożonarodzeniowymi – Smak Piernika i Smak Ryby. Odbyły się one podczas Jarmarku  Bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie.

Podczas targów Tour Salon 2020 w dniu 15 lutego 2020 r. w Poznań Congress Center odbył się  konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka”.

 

W dniu 4 kwietnia 2020 roku podczas Jarmarku Wielkanocnego odbywającego się w dniach 4-5 kwietnia - również w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie - organizujemy konkursy o tytuł:

  • Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mazurka
  • Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Baby Wielkanocnej
  • Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pasztetu
  • Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mięsiwa (mięsa gotowanego lub pieczonego podawanego na zimno)

 

Do udziału w konkursie zapraszamy cukiernie, piekarnie, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich  i inne zakłady gastronomiczne z terenu Powiatu Poznańskiego.

 

W rankingu udział mogą też brać podmioty  z terenu Poznania i Wielkopolski;  prowadzące w Poznaniu lub Powiecie Poznańskiem sprzedaż - warunkiem jednak jest używanie przez nie produktów pochodzących z obszaru Powiatu Poznańskiego.

 

Najlepsze produkty zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed Wielkanocą.

 

Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany do konkursu produkt (potrawa) był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy.

 

  • Organizatorem konkursów jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Producentem konkursu jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
  • Partnerem konkursu jest  Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT).
  • Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego
  • Miejsce odbywania się Konkursu: Pałac Muzeum Narodowego w Szreniawie

 

Karty zgłoszenia oraz regulamin dostępne są na:

 

https://powiat.poznan.pl/wielkanocne-smaki/

https://muzeum-szreniawa.pl

https://poznan.travel/pl/wydarzenia

 

Zapraszamy do udziału i do zobaczenia w Szreniawie na Jarmarku Wielkanocnym w dniu 4 kwietnia 2020 r.

 

 

 

 

Starostwo Powiatowe w Poznaniu, ul. Jackowskiego 18, 60-509 Poznań

 www.powiat.poznan.pl

 

Do pobrania:

Regulamin Najlepszy Smak Mięsiwa i Pasztetu

Regulamin Najlepszy Smak Mazurka i Baby Wielkanocnej

 

 

Data dodania: 2020-03-02
Data ostatniej aktualizacji: 2020-03-02
gazeta
pit
GOKIS ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań lgd trakt piastow Schronisko Skałowo Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa ZTM Poznań
Fundusze UE
UW Poznań
Powiat Poznań
Obywatel
UMWW Poznań