Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Środa, 05 października 2022, Imieniny: Flawii, Justyna, Rajmunda PL EN

ZNAMY WYNIKI KONKURSU NA NAJSMACZNIEJSZE PĄCZKI

                          

    Ponad 40 pączków z Poznania i powiatu poznańskiego: tradycyjnych (z konfiturą, marmoladą) oraz z innymi nadzieniami i polewami zdegustowała kapituła konkursu „Smak Pączka 2022”, której organizatorem był Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wśród zgłoszonych pączków znalazły się m.in. z nadzieniem pomarańczowo-dyniowym czy z pyrą.

 

Pączki degustowały 2 kapituły: profesjonalna i konsumencka.

W skład kapituły profesjonalnej weszli:

Paweł Mieszała – Mistrz Świata Cukierników

Teresa Palacz – Narodowy Instytut Dziedzictwa

Marek Gąsiorowski –Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska

Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna

Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

 

Przyznano główne nagrody w kategorii pączki tradycyjne:

I miejsce – Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z konfiturą z róży oraz za Pączka z domowymi powidłami

II miejsce – Wypiekarnia - Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z powidłami

III miejsce – Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z konfiturą malinową

W tej kategorii wyróżniono też:

Pączka tradycyjnego z Cukierni Jacek Grzeczka z Pobiedzisk oraz Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców z Cukierni Ryszard Gembiak z Poznania

 

Nagrody w kategorii pączków innych przyznano:

I miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z czarną porzeczką i mleczną czekoladą

II miejsce – Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronuta z nadzieniem z białej czekolady w polewie

III miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak za Pączka z konfiturą dyniowo-pomarańczową

Wyróżniono w tej  kategorii:

Pączka z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Ciastkarni Luna Sławomir Augustyniak z Poznania oraz Pączka z pyrą od Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk

 

Laureaci głównych nagród  otrzymali nagrody finansowe od Instytutu Skrzynki,  zestawy konfitur od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w wybranym wydarzeniu w roku 2022, zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego, vouchery na szkolenie od Cukierni Pawlova oraz voucher na zakupy w sklepie www.drake.com.pl.

 

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka” otrzymały:

  • Cukiernia Jagódka z Suchego Lasu za Pączka z nadzieniem wiśniowym
  • Wypiekarnia Hanna Krolczyk z Murowanej Gośliny za Pączka z pieca z powidłami
  • PPHU Ammaretto Cukiernia Krzysztof Pielak za Pączka z marmoladą wypiekany na smalcu
  • Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z domowymi powidłami
  • Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z powidłami
  • Cukiernia Jacek Grzeczka z Pobiedzisk za Pączka z powidłami śliwkowymi
  • Pod Strzechą z Biskupic za Pączka z nadzieniem wiśniowym
  • Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z powidłami
  • Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronut z nadzieniem z białej czekolady w polewie
  • Pączek w maśle z Lubonia za Pączek tradycyjny z powidłami śliwkowymi.

 

Druga kapituła, składająca się z mieszkańców Poznania i powiatu poznańskiego, wielbicieli pączków oceniła pączki następująco:

I miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak z Poznania za Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców

II miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk Z Kórnika za Pączka z Malinami i biała czekoladą

III miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Pączka z nadzieniem z białej czekolady i adwokata

Wyróżnienia przyznano zaś Beacie Wojciechowskiej z  Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk  za Pączka z pyrą oraz Adriannie Tyranowskiej – z Koła Gospodyń Wiejskich Waliszewianki za Pączka „pudrowa truskaweczka”.

 

Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

 

 

 

 

gazeta
pit
ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań Schronisko Skałowo ZTM Poznań lgd trakt piastow Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa
Fundusze UE
Obywatel
UMWW Poznań
UW Poznań
Powiat Poznań