Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Środa, 05 października 2022, Imieniny: Flawii, Justyna, Rajmunda PL EN

„JAK SMAKUJE ZIEMNIAK – PRAWDA I STEREOTYPY” PANEL TEMATYCZNY NA SMAKACH REGIONÓW

 

               Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą:

- jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce

- jakie są typy i odmiany ziemniaków

- co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku

- jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka (film)

- co można wyprodukować z ziemniaków

- ciekawostki z ziemniakami w roli głównej

- o ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)

- o idei konkursu PPVC  i misji  Instytutu Skrzynki

- oraz zachęcą do degustacji lodów o smaku pyry.

Udział w panelu wezmą:

• Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT

• Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy

• Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki  (organizator konkursu PPVC.PL)

Moderatorem spotkania będzie Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.

Na zakończenie (około 11.30) nastąpi uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.

W uroczystości  wezmą też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci  Niclas Fjellström.

Partnerami wydarzenia są:

• Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland

• Polski Przemysł Spirytusowy

• Targi Smaki Regionów

• Europlant

• Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

• Culinary Heritage Europe

• Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

• Polskie Destylaty

• SPIRITS.com.pl

• Trybuszon

 

Więcej informacji o wydarzeniu znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

 

/Przygotował: Instytut Skrzynki

 

 

 

 

gazeta
pit
ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań Schronisko Skałowo ZTM Poznań lgd trakt piastow Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa
Fundusze UE
Obywatel
UMWW Poznań
UW Poznań
Powiat Poznań