Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Poniedziałek, 14 października 2024, Imieniny: Alany, Damiana, Liwii PL EN

„SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO” NA MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI „TURYSTYKA KULINARNA NA RZECZ DZIEDZICTWA KULTUROWEGO”

„Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski to temat prelekcji, która zaprezentowana zostanie 17 kwietnia 2024 r. podczas międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” w Warszawie. Prezentacji dokona Liliana Kubiak - zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, której towarzyszyć będzie Witold Wróbel, ambasador europejskiej sieci Culinary Hertige i ekspercki członek kapituły smaku w konkursach kulinarnych organizowanych przez Instytut.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 - 18 kwietnia 2024 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej. Celem konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej, wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.

Szczególne miejsce w tegorocznej edycji zaplanowano dla  dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdują się czołowi eksperci i praktycy z kraju i zagranicy  wdrażający te dobre praktyki w działalność praktyczną.

 

Warto przypomnieć, że poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:

  • 2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
  • 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność
  • 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym
  • 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń
  • 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka
  • 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych
  • 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.

 

Wydarzenie skierowane jest do następujących grup odbiorców:

  • przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
  • przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
  • producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
  • gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
  • osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
  • przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
  • nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.

 

Zachęcamy do zapoznania się z programem konferencji.

Do pobrania:

Program konferencji.pdf [1,68 MB]

Przygotował: Instytut Skrzynki

grafika Smaki Powiatu Poznańskiego informacja o terminie

 

Data dodania: 2024-04-16
Data ostatniej aktualizacji: 2024-04-16
gazeta
pit
GOKIS SIMSMS Moobis ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań lgd trakt piastow Schronisko Skałowo Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa ZTM Poznań
Fundusze UE
UW Poznań
Powiat Poznań
Obywatel
UMWW Poznań