„Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski to temat prelekcji, która zaprezentowana zostanie 17 kwietnia 2024 r. podczas międzynarodowej konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” w Warszawie. Prezentacji dokona Liliana Kubiak - zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, której towarzyszyć będzie Witold Wróbel, ambasador europejskiej sieci Culinary Hertige i ekspercki członek kapituły smaku w konkursach kulinarnych organizowanych przez Instytut.
Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 - 18 kwietnia 2024 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej. Celem konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej, wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Szczególne miejsce w tegorocznej edycji zaplanowano dla dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdują się czołowi eksperci i praktycy z kraju i zagranicy wdrażający te dobre praktyki w działalność praktyczną.
Warto przypomnieć, że poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
Wydarzenie skierowane jest do następujących grup odbiorców:
Zachęcamy do zapoznania się z programem konferencji.
Do pobrania:
Program konferencji.pdf [1,68 MB]
Przygotował: Instytut Skrzynki