Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".
Czwartek, 12 września 2024, Imieniny: Amadeusza, Gwidy, Sylwiny PL EN

ZEBRANO PONAD 25 TYS. ZŁ PODCZAS KOLACJI CHARYTATYWNEJ DLA EWY I PIOTRA MICHALSKICH

Komunikat z dnia 31.08.2024 r.

W piątek, 30 sierpnia w sali restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew) odbyła się kolacja charytatywna na rzecz Ewy i Piotra Michalskich z Puszczykowa po tragedii, gdzie w maju tego roku w pożarze stracili syna, dom i dorobek życia.

Organizatorem wydarzenia była Fundacja Instytutu Skrzynki. Dla gości gotowali znakomici szefowie kuchni a o serwis zadbali poznańscy sommelierzy. Nie odbyło się też bez niespodzianek, takich jak pokaz sztuki kuchni molekularnej, czy licytacji butelek i książek z autografami Katarzyny Bosackiej, Ewy Wachowicz i Roberta Makłowicza, wyśmienitych koszy z serami z Serowarni Mera Vallis z Chodzieży, vouchera do restauracji Fromażeria w Poznaniu, fotografii z kolekcji „Kolory Portugalii” autorstwa Mikołaja Rybczyńskiego z Puszczykowa, obrazu „Dworzec w Skokach” autorstwa Olgi  Daniłowny  Bukhowki – artystki z Białorusi oraz obrazu „Mały Książę” autorstwa Roberta Heczko – wybitnego współczesnego, polskiego malarza. O muzyczne doznania zadbał Robert Szóstek, na stałe współpracujący z dworem. O atmosferę zadbali również prowadzący wydarzenie: Katarzyna Bosacka i Jan Babczyszyn. Gośćmi honorowymi wydarzenia byli właśnie Ewa i Piotr Michalscy, mimo, że emerytowani, to wciąż aktywni kucharze, nieustająco dbający o edukację młodego pokolenia w zakresie kuchni regionalnej, m.in. dzięki prowadzonym we współpracy z Instytutem Skrzynki warsztatom kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.

W całej akcji zebrano łącznie 25.250 złotych, które zostaną przekazane państwu Michalskim. Jest to oczywiście kropla w morzu potrzeb, jednak każda kwota jest potrzeba, by odbudować zniszczony w pożarze dom. Kolacja była też symbolicznym podziękowaniem za wieloletni wkład Ewy i Piotra Michalskich w kulinaria regionu oraz przekazania poszkodowanym ważnego komunikatu przez przyjaciół z branży: jesteśmy z wami!

Na stołach gości na pięknej zastawie podczas niezwykłego wieczoru znalazły się, poza Amuse buse, m.in. tatar z kaczki, pączki z kremem z sera z sosem chałwowym oraz bulion z królika i pieróg z cynaderkami. Furorę zrobiły także dwa dania główne: sandacz z musem lubczykowym z arancini ziołowym, z marynowanym ogórkiem, z maślanką, buere blank z sokiem z kapusty kiszonej oraz marynowanym fenkułem, a także wieprzowina w palonych ziołach, z szarymi kluskami z portobello, włoska kapusta i puree z buraka. Smakowity cykl zamknęła francuska beza z kremem i musem z rokitnika i maliny.

Do dań i deseru zaserwowano wyśmienite wina z wielkopolskich winnic.

Organizatorzy kierują podziękowania dla obecnych podczas wieczoru gości oraz wszystkich tych, którzy mieli największy swój wkład w to wydarzenie.

Podziękowania szczególne dla znakomitych szefów kuchni:

Agnieszka Jaworska – Cukiernia Beza w Poznaniu

Dawid Łagowski – Restauracja Hotelu Ilonn w Poznaniu

Paweł Kubera – Restauracja Hyćka w Poznaniu

Dawid Ankowski – Restauracja Fromażeria w Poznaniu

Paweł Ludek – restauracja Olenderskie Smaki w Olandii w Prusimiu

Kajetan Świokła – restauracja Dworu Skrzynki w Skrzynkach.

 

Podziękowania dla wszystkich  zaangażowanych o wielkich sercach, a szczególnie:

Jarosław Suszka i Łukasz Giżelski – sommelier i szef serwisu

Michał Szóstek – pianista

 

Dziękujemy także wszystkim darczyńcom:

Katarzyna Bosacka

Robert Makłowicz

Ewa Wachowicz

Witold Wróbel

Karol Działoszyński

Zbigniew Kmieć

Fundacja Rozwoju Miasta Poznania

Robert Heczko

Mikołaj Rybczyński

Grażyna Szłapka

Restauracja Fromażeria.

 

Podziękowania dla Bela Mesa z Poznania za udostępnienie wspaniałej  zastawy stołowej.

Serdecznie dziękujemy też za doskonałe produkty z regionu, dzięki którym serwowane dania nabrały  jeszcze większej wyjątkowości:

sery: Serowarnia Mera Vallis

warzywa: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt

mięso: Dolina Dobra

produkty spożywcze: Levant Foods

jaja: Kotlina Natury

zioła i kwiaty: Fusion Gusto

kiełki, mikrozioła, kwiaty: AQUAPÓLKO

wina: Winnica Morena, Winnica Lipka Wielka, Winnica Powiercie - członkowie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.

Podziękowania także składamy całej załodze Dworu Skrzynki, za nieocenioną pomoc w organizacji i przebiegu wydarzenia.

Raz jeszcze wszystkim DZIĘKUJEMY  - przywracacie wiarę w ludzkie dobro!

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Data dodania: 2024-09-02
Data ostatniej aktualizacji: 2024-09-02
gazeta
pit
GOKIS SIMSMS Moobis ESA czyste powietrze Aglomeracja Poznań lgd trakt piastow Schronisko Skałowo Dofinansowanie ze środków Budźetu Państwa ZTM Poznań
Fundusze UE
UW Poznań
Powiat Poznań
Obywatel
UMWW Poznań